Kanaljen

Hur en nedgång ändå kan vara en vinst - 2017-02-08

Jag har flera portföljer. Hos Avanza har jag f n 3 st, en KF och två pensionsportföljer. Den ena pensionsportföljen är ett gammalt pensionssparande dit det inte sker några avsättningar. Det är också relativt litet i storlek. Den andra pensionsportföljen är kopplad till min nuvarande anställning och är större. Den är bara 3 år gammal men växer relativt snabbt eftersom jag löneväxlar maximalt. Avsättningen är drygt 200 000 SEK/år. Störst är dock min KF där jag har mitt huvuddelen av mitt sparande.

Förra året, 2016, gick det bra för mig. Min största portfölj, KF:en, steg över 50%. Mer om det i senare blogginlägg. I det här inlägget vill jag berätta om den portfölj som gick allra bäst, nämligen min pensionsportfölj. Jag har tagit en ögonblicksbild av utvecklingen det senaste året.

Figur 1: Pensionsportföljens utveckling senaste året

Det ser väldigt imponerande ut. Hur lyckades jag med en så spektakulär utveckling? Jo, med en ren oljebolagsportfölj. Portföljen bestod helt av BlackPearl, Enquest och Africa Oil. Betraktar man 3-årsgrafen så är resultatet inte lika imponerande.

Figur 2: Pensionsportföljens utveckling senaste tre åren

-19% men ändå en vinst på 120 000. Hur gick det till? frågar sig vän av ordning. Svaret är att jag gjort tre rejäla insättningar, en i slutet av vardera 2014, 2015 och 2016. Inköpen gjordes i slutet av 2014 och i slutet av 2015. Första årets insättning hade gått ner drygt 50% när andra årets insättning kom. Efter inköpen i slutet av 2015 hade jag 3-dubblat mitt innehav i antal aktier. Nedgången fortsatte i början av 2016 och när oljan bottnade strax under 30$ fatet låg jag 220 000 back. Därefter har uppgången varit kraftig. Trots att kurserna fortfarande är 19 % lägre än i slutet av 2014 så ligger jag ändå 120 000 plus pga av de billiga köpen i slutet av 2015.

Enquest sålde jag med förlust när nyemissionen annonserades i september 2016. Bolaget är väldigt högt belånat och har dessutom höga kostnader per fat om man räknar in investeringskostnaderna. Bolaget sade sig inte ha kassaflöde till räntor och amorteringar på sina obligationslån om inte oljepriset stiger över 65$/fat. Kändes lite väl riskabelt för min smak. Det kändes bra för stunden för att få ner risken men med facit i hand hade det varit bättre att behålla dem. I januari 2017 sålde jag även BlackPearl. Med väldigt god vinst! Istället köpte jag Klövern pref, som jag tyckte hade fallit lite väl mycket jämfört med övriga fastighetspreffar. I början av februari kompletterade jag med två aktier från Utmaningen 2017, Semcon och Swedol. Pensionsportföljen innehåller nu följande mix:

Figur 3: Pensionsportföljens nuvarande sammansättning

Ganska defensivt för stunden. Notera att senaste årsinsättningen fortfarande är nästan orörd. Om det varit min enda portfölj hade den varit alldeles för koncentrerad, men min KF innehåller ca 20 olika aktier så jag känner mig bekväm totalt sett. Tanken är att Semcon och Swedol ska säljas i slutet av månaden och jag tänker då köpa in andra aktier från Utmaningen, ca 100 000 per aktie. Mitt urval kommer att göras på grundval av de analyser deltagarna gör. Dock så krävs att aktien är så pass likvid att det går att göra ett köp för 100 000 utan att aktien sticker iväg för mycket. För Klövern pref har jag ett kursmål på 295-300. När aktien når det målet, om jag ser att räntan börjar sticka eller om jag snubblar över ett tillräckligt starkt alternativt case så säljer jag. Hoppas att Klöverns VD, Rutger Arnhult, håller sig i skinnet tills dess.

Tillbaka